Web Tasarımda Seo Nedir?

Web Tasarımda Seo Nedir?

 

Seo nedir, seo ne için yapılır, nasıl seo yaparız gibi çokça sorular geliyor müşterilerimizden. Seo yapmanın kolaylıkları nelerdir diye merak ediyorsunuzdur eminiz. Konuyu arama motoru optimizasyonuna meraklı kişiler açısından daha kolayca anlaşılır hale getirebilmek maksadıyla aklımızdan geçenleri paylaşarak sizleri bilgilendirmek istedik.

Arama motoru optimizasyonu yani İngilizce isminden kısaltılmış haliyle SEO (search engine optimization); web sitelerini aratarak bulduğumuz güncel arama motorlarında (en çok bilineni google) üst sıralarda görünmek, yüksek sıralarda görünmekle kalmayıp bu işin otoritesi gibi durmak maksadıyla yapılan çeşitli biçimdeki tekniklerle, şirinliklerle (arama motorlarına şirin görünmek çok mühim) doğal arama sıralamasında, doğal arama sonuçlarında yükselerek kolaylıkla bulunmayı hedeflediğimiz çalışmalar topluluğudur.

Seo çalışmalarını iki kola ayırabiliriz. Birincisi web sitelerini yaparken uygulanan öncelikli yapı iç seo dediğimiz site içi optimizasyon yapısını kurmak ve web sayfalarını mantık çerçevesinde birbirleriyle bağlayarak arama motorlarına web sitemizin erişilen sayfasının hangi bilgileri içerdiğini, ziyaretçilere hangi amaçla hitap ettiğini tanıtmaktır. Buna iç seo; yani, web sitesi içinde yapılandırılmış seo uyumu diyoruz. İç seo uygulamasında web sitesinde başlık alanı (title), açıklama bölümü (description) alanları ilgili cümlelerle bezenerek oluşturulmalı, kullanılan fotoğrafların alt etiketleri doğru tanımlanmalı ve web sitesi içeriğinin benzersiz içerikle donatılmış olması mühimdir. Arama motorlarına ait örümcekler web sayfanıza eriştiğinde belli başlı yollar izleyerek web sitenizi kayıt altına alarak ilişkilendirilmiş kategorilerde bulunmasını sağlar. Web siteleri yapılandırılırken bu yapının kurgulanması, uygulanması ve yayın hayatına bu şekilde girmesinde yarar var. Web sayfası güncel seo teknikleriyle düzgün şekilde kurgulanmışsa, arama motoru botları web sayfasına eriştiklerinde sıkıntı yaşamadan alıştıkları sistem dahilinde internet sayfalarınızı kolayca kayıt altına alacaklardır ve buda internet sitenizin yüksek puanlar alarak sıralamada üst sıralara yürümesine olanak sağlayacaktır. Ancak bütün bunlardan daha önemlisi içeriktir, internet sayfanızda oluşturduğunuz anlamlı içerikler sayesinde (özgün içerik olmalı) SEO skorunuzu rahat bir biçimde artıracaksınız.

İkinci olarak dış seo dediğimiz uygulama biçimi vardır ve iç seo uygulamasından çok farklı bir uzmanlık alanı gerektirir. Dış seo uygulamasında uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılması gereken uygulama şeklidir. Fakat ülkemizde seo çalışmaları yapan bazı şirketler web sitenize cüzi fiyatlarla SEOyapıyoruz hatta en iyisini biz yapıyoruz diyerek size söylemlerde bulunabilirler; açıkçası bu söylemlere hemen aldanmamakta yarar var. Site dışında uygulanan tekniklerde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır, bu detaylara dikkat edilmediği takdirde internet siteniz geri dönüşü olmayacak biçimde kara listeye girebilir ve bir daha asla arama sonuçlarında görüntülenmeyebilir. Site dışında yapılacak backlink çalışmalarıyla web sitenize çıkışlar sağladığımız dış seo tekniğinde en doğru uygulama doğal bir biçimde link çıkışları edinmek ve anlamlı kelimeleri tercih ederek sektörünüze hitap edecek kelime varyasyonlarına link çıkışı uygulayarak ilgili kişilerin web sitenizi ziyaret etmesini sağlamaktır. Şunu unutmamalısınız; en etkili seo doğru ziyaretçinin web sitenizle buluşması ve arzu ettiği doğru bilgiyi sayfanızda bularak sitenizde uzun süreler geçirmesidir.

Tekrar üstüne basarak belirtiyoruz; SEO çalışmalarında öncelikle dikkat edilmesi gereken şart doğal olmasıdır. Asla Google amcanın sevmediği tarzda hareketlerde bulunmayın. Web sitenizi seo tekniklerine uyumlu kodlayın, iç seo kurgusunu doğru yapılandırın, özgün içerikler kullanın ve dış seo uygularken gereksiz yere backlink alımı yapmayın. Peyderpey dış link kazanımlarıyla web sitenizi besleyerek doğal biçimde yükselmeler sağlayabilirsiniz.

Profesyonel Seo Yazarları İçin 6 Kural

Seo yazıları web siteleri için gerçekten önemlidir. Düzenli şekilde girilen yeni içerikler sitenizi potansiyel müşterilere daha kolay tanıtır.

Tabi ki bir sürü kelimeleri bir sayfaya atarak insanların oraya akın etmesini düşünemezsiniz. Eğer düzgün bir düzen kurarsanız emin olun istediğinizi elde edersiniz.

İşte Seo makaleleri için 6 kural:

1-Anahtar Kelimelerinizi Seçin

Eğer girdiğiniz içeriğin Google tarafından dikkate alınmasını istiyorsanız ve emeğinizin karşılığını almayı planlıyorsanız anahtar kelimelerinizi doğru seçmelisiniz. Sayfada geçen kelimeleri takip edin ve anahtar kelimeler ile sayfanın arasında uyuma özen gösterin...

2-İnsanların Önemsediği Şeyler Üstüne Yazın

Kimse işinizi sizden daha iyi bilmiyor. Yazılan içeriğin anlattıklarının hedef kitlenize uygun olmasına özen gösterin. Ne yazdığınız hakkında fikriniz olması çok önemli. Bir şeyi anlatmak için insanların önemsemediği şeylerden bahsetmeyin. İlgi çekerken ayrıca hedef kitlenize istediğiniz etkiyi vermeniz gerekmekte.

3-Gerektiği Kadar Uzun Tutun

Tabi 100 kelimelik taze bir içerik hiç yoktan iyidir. Fakat arama motorları daha uzun blog yazılarına ve makalelere bakıyor. 300 kelimelik bir şeyler deneyin fakat 500 veya üstüne çıkabiliyorsanız kesinlikle öneriyoruz. Şu anda bir sürü araştırma en az 2,000 kelimelik sayfaların arama motorlarında daha çok çıkma eğilimi olduğu gösteriyor.

4-İçeriğinizi Sayfanıza Göre Optimize Edin

WordPress gibi blog platformları kullanıyorsanız bedava olan bir çok eklenti var bu iş için. Demek istediğimiz sayfanızı düzenli kullanmanız. Kötü bir font ve görüntü okumayı zorlaştırır ilgi çekmenin aksine hedef kitlenizi uzaklaştırır.

5-Yazınızın Üstünde Çalışın

Profesyonel Seo yazarları ile normal insanlar arasında tek fark düzenlemek. OpenOffice, Google Docs, Microsoft Word gibi programlar bu işi en rahat yapabileceğiniz ortamlar. Yazım hataları, noktalama yanlışları gibi şeyler profesyonel yazarlar için tam bir baş belası. Düzgün bir yazı her zaman diğer yazıları gölgede bırakır. Paragraflarınızı bile ne kadar uzun tuttuğunuz çok önemlidir.

6-Kendizin Halkla İlişkiler Ajansınız Olun

Yazıyı tamamlayıp taze içeriği sayfaya koymak yolun sadece yarısı. Son adım kendi halkla ilişkiler ajansınız gibi davranmaktan geçiyor. İçeriğinizin linklerini her yere yayın. Sosyal medyayı da kullanarak ulaştırabileceğiniz kadar insana ulaştırın ve tık almasına bakın.