Firmanıza ait bir web sitesi tarsımı gerçekleştirmek istediğiniz de ve bunun için bir web tasarım şirketi ile iletişime geçtiğiniz de belki de daha önce hiç duymadığınız terimler ile karşılaşacaksınız. Web tasarımda kullanılan bu terimler ile ilgili olarak bu yazımızda size kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
ASP İngilizce Active server page kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş ve “Aktif Sunucu Sayfaları” anlamın gelen bir terimdir. Microsoft tarafından 1996 yılında geliştirilmiştir. Tek başına kullanılan bir programlama dili değildir. Sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP kullanılarak e-ticaret sitelerini kolayca yapabilirsiniz. Bu programlama dili ile web sitenizde ankte ya da ziyaretçi defteri gibi bir bölümü oluşturmanız mümkün. Html sayfaları içerisine asp kodlarını gömerek dinamik sayfalar oluşturulabilir.
Bir GIF grafik dosyasıdır. GIF resimler üzerinde özel programlar kullanılarak yapılan çalışmalar ile oluşturulan animasyonlara verilen isimdir. Kısacası canlandırılmış resimlerdir diyebiliriz. En büyük avantajları büyük sıkıştırma oranlarına sahip olmalarıdır. E-mail, banner, kısa animasyonlar vb hazırlanırken kullanılabilir.
Grafiklerin belli bir düzende canlandırılması işlemidir.
Web sitelerine yerleştirilen ve genellikle reklam ve ürün tanıtımı amacı ile kullanılan grafik görüntüsüdür. Banner kullanımı durağan ya da hareketli olarak gerçekleştirilebilir. Farklı boyutlarda tercih edilebilir. En kolay reklam verme biçimi olduğundan ve istendiği zaman değiştirilebilme imkanı sağladığından, hemen her web sitesinde farklı ölçeklerde kullanılmaktadır.
Web sitelerinde yer alan online formlarda birden fazla seçeneğin seçilmesini sağlayan kutucuklardır.
"Cascading Style Sheets" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Basamaklı Biçim Sayfaları olarak tanımlanabilen ve bilinen adı ile CSS İnternet sayfalarındaki görünümü değiştiren bir web teknolojisidir. Bir görsellik dilidir diyebiliriz.
HTML kodlarının içine yazılarak ya da farklı bir CSS dosyası oluşturularak işlem yapılabilir. CSS, bir HTML elementinin nasıl görüneceğini belirleyerek, siteyi görselleştirir.
Hyper Text Markup Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan HTML terimi Zengin Metin İşaret Dili olarak tanımlanır. En çok kullanılan metin tabanlı dildir. Web tasarımın temelini oluşturmaktadır. HTML dosyaları sunucu bilgisayarın sabit diskinde html ya da htm uzantısı ile saklanır.
Dynamic HyperText Markup Language kelimelerinden oluşan DHTML terimi Dinamik Zengin Metin Dil Biçimi anlamına gelir. CSS/Html teknolojilerinin yapısı için kullanılan kısaltmadır.
Extensible HyperText Markup Language kelimelerinden oluşan, Genişletilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili olarak tanımlanan XHTML, metin işaretleme dilidir. HTML’in kuralcı sürümüdür diyebiliriz. HTML dilini daha düzenli bir hale getirir ve tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışır.
Personal Home Page kelimelerinden oluşan PHP terimi kişisel ana sayfa anlamına gelen ve HTML içine gömülebilen bir programlama dilidir. Birçok amaca hizmet edebilir. Blog, forum, portal hizmetleri, oyun siteleri gibi birçok alanda kullanılabilir.
Türkçe’de bant genişliği anlamına gelen bu terim hosting paketinizin genişliğini ifade eder.Web sitenizin data trafiğinin değerini belirtir.
Web sayfalarına ait tüm içeriklerin bir yerde barındırılmasını ve korunmasını sağlayan hizmete verilen addır. Özel sunucularda web siteniz için ayrılmış barındırma alanlarıdır. Datacenter denilen özel odalarda bulundurulan ve yüksek hızda bir internete bağlı olan sunucular aracılığı ile verilen bir hizmettir.
Hosting hizmetinizin sağlandığı sunucuya olası bir elektrik kesintisinde, kısa süreli çalışabilmesi ve bu sayede sunucuyu düzgün bir şekilde kapatabilmeye olanak sağlayan aygıttır. Bu gibi durumlarda yaşanan veri kaybını önlemektedir.
Web sitenizin internette yer alan adresine verilen isimdir. Site adı ve uzantısından (com, gov, com.tr, edu vb) oluşan alan adları olmasaydı erişmek istediğimiz web sitelerine IP numaraları yazarak ulaşabilirdik.
Web sitelerinin resmi adlarına verilen isimdir. Standart bir düzende oluşturulan karakter dizisidir.
Bir internet şifreleme protokolüdür. Secure Sockets Layer kelimelerinden oluşan SSL, web sayfalarınız üzerinden gönderdiğiniz bilgileri şifreleyerek güvenliği sağlar.
Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sayfalarına yapılan teknik düzenlemelerdir diyebiliriz. Web sitelerinizin arama motorlarında kolay indekslenmesi ve üst sıralarda yer alabilmesi için yapılan tüm site içi ve site dışı teknik düzenleme ve çalışmaları kapsamaktadır. Arama motorlarının yapısı karmaşık bir şekilde düzenlenmiştir ve web geliştiricileri de düzenledikleri web sayfalarını tüm bu karmaşık SEO kurallarını göz önünde bulundurarak gerçekleştirmektedirler.
29.03.2019