Hemen çıkma oranı, ziyaretçilerinizin bir sayfayı gezdikten sonra diğer sayfalara göz atmadan sitenizden çıkma yüzdesidir. İnternet sitesi sahiplerinin özellikle dikkat etmesi gereken bu oran mümkün olduğunca düşük olmalıdır. Hemen çıkma oranı internet sitelerinde maksimum %60 olmalıdır. Bu orandan daha yüksek hemen çıkma oranları gözlemlenirse, oranların gözlemlendiği içerik için ayrıca işlem yapmak gerekebilir.
Kaliteli içerik üreten siteler genelde alakalı içerikler ürettiklerinden, ilgili kullanıcının dikkatini çekecek başka içerikler de barındırırlar. Bu sayede sayfayı ziyaret eden kişi diğer içerikleri de kontrol etmek isteyip başka bir içeriğe ulaşabilir.
Kullanıcı içeriği okumayı bitirdiğinde veya paragrafların arasında konu ile alakalı diğer içeriklere bağlantı vermek hemen çıkma oranınızı düşürecektir. Örneğin bir haber sitesi için; “X Kişisinden Yeni Bir Buluş” haberinin sonuna veya paragrafların arasına “X kişisi kimdir?” haberinin linki koyulabilir. Böylelikle “X kişisi” hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçiler “X kişisi kimdir?” içeriğini ziyaret edecek böylelikle hemen çıkma oranı düşecektir.
Okuyucuların hangi aramalardan geldiğinde hemen çıkma oranının yükseldiği bulunup, yapılan aramalardan ulaşılan içeriklerin güncellenmesi ve/veya alakalı ek içeriklerin oluşturulması sağlanabilir. Unutulmamalıdır ki hemen çıkma oranı yüksek içerikler sitenin genel hemen çıkma oranını da arttıracaktır. Sitenin analizinin yapılması için, Google Analytics veya Yandex Metrica kullanılabilir.
Okuyuculara karmaşık tasarım ve kötü bir kullanıcı deneyimi sunarsanız, okuyucu karmaşık tasarımın içerisindeki kaosta kaybolacak, aradığı içeriğe ulaşamayacak, başka içerikleri ziyaret etmeyerek hemen çıkma oranını yükseltecek ve en kötüsü de sitenizi bir daha ziyaret etmek istemeyecektir. Kullanıcı dostu, sade ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunan bir tasarıma sahip olan internet sitelerinde hemen çıkma oranı düşüşe geçecektir.
Sadece arama motorlarının responsive tasarıma verdiği önem bile siteleri responsive tasarıma geçirmek için çok büyük bir etkense de, kullanıcı deneyimi ve hemen çıkma oranının düşürülmesi açısından da oldukça önemlidir. Responsive olmayan tasarımlar, kullanıcıya kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatacağından, kullanıcıların başka bir içeriği ziyaret etmeden siteyi terk etmesine yol açacak, bu durum da hemen çıkma oranının yükselmesine sebebiyet verecektir.
Arama sonuçlarında oluşturduğunuz içeriğin başlığı ve açıklama kısmı yer aldığı için, oluşturulan içerik ile alakalı başlık ve açıklama belirlenmelidir. Alakasız açıklama ve başlıklar kullanıcının aradığı sonucu alamamasına ve siteyi hemen terk etmesine yol açacaktır.
Hemen çıkma oranınını yükselten en büyük etkenlerden biri de ulaşılamayan sayfalar. Kullanıcıların, daha önce var olan ve arama motorları tarafından index alan fakat daha sonra silinen içeriklere ulaşmaya çalışması hemen çıkma oranını arttıran etkenlerden biridir. Silinen içeriklerin adresleri ilgili başka bir içeriğe yönlendirilmeli veya index arama motorlarından silinmelidir.
Hemen çıkma oranını belki de en çok arttıran etken olan yavaş bir siteye sahip olmak, kullanıcıların başka içeriklere ulaşmak için eziyet çekmesi hatta başka içeriklere ulaşmaya çalışmadan önce aradığı ilk içeriğe bile ulaşamamasına sebep olabilir.
Temelde yukarıda bahsettiğimiz 8 yöntemi uyguladığınızda hemen çıkma oranınızı kolaylıkla düşürebilirsiniz.
29.03.2019